Geplaatst op

Raak Amsterdam


Globe floorlamp Frank Ligtelijn Raak Amsterdam

Al heel lang stond deze lamp op ons verlanglijstje, de Globe vloerlamp van Frank Ligtelijn voor Raak Amsterdam. We hebben deze lamp gekocht als ‘opknapper’; de lamp is opnieuw bedraad, inclusief een oude schakelaar, die we bij de kringloopwinkel hebben gevonden. Een leuke en duurzame oplossing.

De Globe vloerlamp is in 1961 door  Frank Ligtelijn (1933 – 1996) ontworpen, voor Raak Amsterdam. De bol van deze lamp is van gerookt kristalglas en afkomstig van het Duitse Peill & Putzler. Vooral als deze lamp aanstaat, is de Globe een echte blikvanger. Een prachtig voorbeeld van mid-century design.

De lamp kreeg een mooi plekje, naast onze Artifort Orange Slice armchair. Er hebben al vele lampen in dit hoekje gestaan, maar dit wordt zeker een blijvertje.

Een mooie week toegewenst.

Globe floorlamp Frank Ligtelijn Raak Amsterdam

Geplaatst op

Nieuwe aanwinsten

vintage, design wandlamp, Hustadt Leuchten, 1965

Deze week staan er weer twee nieuwe bijzondere lampen op onze website. De bovenstaande zeer karakteristieke piramidevormige wand- of plafondlamp is ontworpen door Hustadt-Leuchten, Duitsland in 1965. De lamp bestaat uit 5 afzonderlijke aluminium plaatjes, met in het midden een cilindrische koker van melkglas. Als de lamp brandt geeft dit bijzonder fraai licht, maar ook overdag is deze lamp door zijn bijzondere vormgeving een blikvanger in het interieur.

Heustadt-Leuchten, opgericht in 1962 in Duitsland, staat bekend om zijn hoge kwaliteit verlichting. Een van de meest bekende designers voor Hustadt-Leuchten was Klaus Hempel.

De onderstaande Bauhaus plafondlamp (zie foto) is ontworpen door Wilhelm Wagenfeld voor het bedrijf Lindner, Bamberg in 1954. De lamp verkeert in een nagenoeg nieuwstaat en is gemaakt van porselein en opaal glas. Deze Bauhauslamp valt juist op door al zijn eenvoud.

Wilhelm Wagenfeld was een Duits industrieel ontwerper en leerling van het Bauhaus. In de Duitse stad Bremen bevindt zich het Wilhelm Wagenfeld-Haus en het Design Center. Dit museum staat in ieder geval op ons lijstje om een keer te bezoeken.

Beide lampen zijn ook te koop in onze Etsy shop VariavintageDesign
www.etsy.com/shop/VariavintageDesign  .

Aanvulling: beide lampen zijn inmiddels verkocht.

Een mooie week toegewenst!

vintage, retro plafondlamp Wilhelm Wagenfeld, Bauhaus, 1954

Geplaatst op

Van vintage naar antiek

Antique sidetable mahogany variavintage

Tijdens onze zoektocht naar vintage design komen we uiteraard ook antieke meubels tegen. En alhoewel onze voorliefde bij vintage en retro ligt, komen we soms zoiets moois tegen, dat we het gewoonweg niet kunnen laten staan.

Zo kwamen we ook bovenstaande sidetable tegen, van mahoniehout met een prachtig marmeren blad, dat nog in een zeer goede staat verkeerde. Vermoedelijk dateert deze sidetable uit het einde van de 19de eeuw, dus zo rond 1880 – 1890. Deze sierlijke sidetable zou zeker niet misstaan in de hal van een prachtig Parijs appartement met hoge plafonds en originele ornamenten, stel ik me zo voor 😉

Het antieke lessenaartje (zie de foto hieronder) konden we ook niet laten staan; zo charmant en rank vormgegeven. Het is afkomstig uit de jaren 20 en valt dus nog net onder de term vintage. Meestal wordt een item antiek genoemd als het meer dan 100 jaar oud is. De lessenaar zit dus op de grens van vintage naar antiek.

Beide meubelstukken hebben inmiddels een nieuwe eigenaar gevonden. Van sommige meubelstukken is het moeilijk afscheid nemen. Dat had ik vooral bij de lessenaar. Mijn kalligrafiepennen en inktpotjes hebben een tijdje in de lessenaar gestaan.  Over antiek gesproken….

Een mooie week toegewenst!

 

 

Geplaatst op

Workspace design

 

Wat een bijzondere combi: dit teakhouten bureau van Arne Wahl Iversen for Vinde Mobelfabrik, samen met de mooie Gispen bureaustoel. Deens design en Dutch design blijken een zeer goede match.

Het sobere design en de mooie details geven dit bureau uit begin jaren 60 een bijzondere uitstraling. Zelfs de twee originele sleutels van de lades zijn nog aanwezig. Aan de onderzijde van het bureau zit een stempel van Vinte Mobelfabrik, made in Denmark.

De Gispen bureaustoel is privébezit. De stoel staat bij ons in de werkkamer. Bij sommige meubels is het gewoon liefde op het eerste gezicht. Zo ook bij deze bureaustoel.

 

 

Het bureau is inmiddels verkocht. Gezien de foto’s die de nieuwe eigenaar ons toestuurde, heeft het bureau een mooie nieuwe bestemming gekregen.

Een fijne week toegewenst!

Geplaatst op

Danish design

 

Dit prachtige dressoir is ontworpen door E.W. Bach voor Sejling Skabe in Denemarken. Het is letterlijk een pronkstuk in onze woonkamer. Het dressoir is gemaakt van palissander hout en vervaardigd in de jaren 60. Palissander hout is een tropische houtsoort en wordt gekenmerkt door de onregelmatige, donkere ‘strepen’ in het hout. Palissander wordt vooral gebruikt voor meubels, maar ook voor bijvoorbeeld muziekinstrumenten.

Dit weekend hebben we een nieuwe aanwinst gevonden voor op ons Deens dressoir. Een prachtige vintage designlamp van de Zweeds ontwerper Hans-Agne Jakobsson, ontworpen in de jaren 60. De minimalistische vormgeving en de sobere uitstraling;  bij deze lamp wisten we allebei dat deze een plekje zou krijgen op ons dressoir.

De Hokusai tafellamp van Raak die er eerst stond, kreeg een ander plekje. Die staat nu in het hoekje bij onze platenspeler en onze collectie jazz elpees. Zo schuift er elke keer weer wat door.

Een mooie week toegewenst!

 

vintage table lamp Hans-Agne Jakobsson mid-century design

 

 

Geplaatst op

Welkom bij Variavintage

stoel en salontafel rotan Rohe Noordwolde

Welkom bij Variavintage. Vanaf deze plek zal ik jullie op de hoogte houden van nieuwe producten, een kijkje achter de schermen geven en wat meer vertellen over onze vintage meubels en lampen. Eveneens wil ik hier graag wat achtergrondinformatie gaan delen over bepaalde ontwerpers en hun producten.

De foto’s kan je ook bekijken op ons instagram-account instagram.com/variavintage .

Een mooie week toegewenst.